Wednesday, 27 April 2016

Siakap Masak Raad Prik (Pla Raad Prik)

Cili tidak dibuang biji.


Cili dibuang biji.

Assalamualaikum...selamat berjumpa kembali kawan-kawan semua.

Hari ini Cik Wan kongsikan masakan paling mudah tetapi tersangatlah sedap. Cik Wan sediakan dua keping gambar kerana selepas memasak kali pertama, anak-anak request lagi pada keesokkannya. Sedap kata mereka. 

Cik Wan pertama kali makan Siakap Raad Prik (Raad- tuang) Prik (cili) semasa ke Krabi baru-baru ini. Oleh kerana tukang masaknya berbangsa Melayu Yala yang boleh bertutur bahasa Kelantan dengan baik, Cik Wan sempat belajar dengannya dan dia juga sangat bermurah hati untuk menceritakan resepinya. Balik ke Malaysia, Cik Wan google resepi2 Raad Prik yang sebenarnya salah satu makanan tradisi Thai yang sangat popular. Kalau tempat kita selalu kita makan Siakap Tiga Rasa atau Siakap Masam Manis. 

Yang seronoknya, bahan untuk resepi ini sangat mudah. Cuma yang susahnya, semua bahan kena tumbuk...tak dimesin halus menggunakan blender. Sifat sambal cilinya agak kasar2 dan ditumis tanpa air. Air hanya dimasukkan selepas semua bahan lain garing dan mesra.

Gambar yang pertama tu Cik Wan tumbuk cili tanpa membuang bijinya. Yang kedua dibuang biji. Personally Cik Wan suka yang tak dibuang bijinya. Kalau suka pedas gunakan cili padi. Macam Cik Wan yang ada anak kecil, Cik Wan gunakan cili merah besar. Jom tengok bahan2nya..

Sebiji cili api, 7 ulas bawang putih, 6 biji cili merah besar, 2 batang akar ketumbar (optional) tak letakpun takpe. Yang ni bukan akarpun tapi umbinya.

Ikan diperap dengan garam dan lada sulah. goreng garing.

Bahan asas untuk perasanya;

3 sudu sos ikan
3 sudu cuka
2 sudu gula- Cik Wan gunakan gula somtam.
1/4 cawan air.
*tambah/kurang ikut sesuai


Cara membuatnya;
  1. Tumbuk semua bahan dalam gambar jangan lumat.
  2. Panaskan minyak. 
  3. Tumis bahan tumbuk hingga garing.
  4. Masukkan cuka, gula dan sos ikan. Kacau sebentar.
  5. Masukkan sedikit air. Masak hingga sos pekat.
  6. Tuang atas ikan yang telah digoreng. Siap!!.




2 comments:

  1. Replies
    1. Cubalah..beberapa org kawan Cik Wan dah cuba..mrk mmg suka, sedap dan mudah kata mereka.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...