Tuesday 29 September 2015

Makaroni Bakar Istimewa


Ini menu semalam...melayan selera anak-anak. Tekak dah agak jemu dengan hidangan nasi berlaukkan daging korban. Resepi mudah ala lasagna. Kalau rajin boleh buat dengan sos bechamel..kalau tak berapa rajin boleh gunakan cara alternatif..dua-dua cara sedap. Boleh jenguk2 resepi makaroni bakar yang lain dalam blog ni. Jom tengok resepi dan caranya.

Bahan-bahannya:

(A)
250 gm makaroni- rebus dan masukkan sedikit garam hingga masak.
Sedikit keju- chedar/mozarella

(B)
Bahan Sos Pasta/merah;

2 tin sos Prego (Cik Wan guna tin hijau dan merah)- boleh gantikan dengan Kimball
½ labu bawang besar Holland di dadu
1 ulas bawang putih dicincang
1 keping isi ayam kisar – Cik Wan guna Ramli
Sedikit serbuk oregano
Garam
Gula
*jika suka tambahkan sayuran seperti cendawan, mix vegies atau bell pepper.

Cara memasak sos merah:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan isi ayam kisar. Kacau hancur selama beberapa minit atau hingga isi ayam masak.
3. Masukkan serbuk oregano, sos pasta, garam dan gula serta sedikit air yang digunakan untuk mencuci tin/botol sos tadi.
4. Kacau sebentar dan tutup api.

***Tuang sos merah ke dalam macaroni yang telah ditoskan airnya dan semasa panas2. Masukkan bersama keju. Kacau rata. Siap.

Lepas dikacau sebati..masukkan dalam mangkuk casserole.
(C)
Bahan Sos Putih/Bechamel  Sauce

3 cawan susu segar
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
½ sudu garam
½ sudu kecil serbuk nutmeg/pala
2 keping keju / 2 sudu penuh keju parut  untuk dimasukkan ke dalam sos.
Parutan mozarella untuk taburan topping.

Cara memasak sos:
1. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.
2. Kacau hingga tepung masak- hati2 jangan hangus periuknya.
3. Masukkan susu.
4. Kacau sebentar dan masukkan keju. Tambahkan garam, serbuk pala.
5. Kacau hingga sos menjadi  pekat. Siap.

Alternatif untuk sos béchamel/sos putih.

Bahan:
2 cawan susu
3 biji telur
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk pala/nutmeg
Parutan keju untuk dimasukkan ke dalam sos dan juga taburan topping.

**Kacau sebati bahan dan sedia untuk dituang ke atas macaroni sebelum dibakar.

Tuang sos bechamel dan taburkan dengan keju mozarella.

Bakar hingga kelihatan seperti ini.

Yummy!!!!

Selamat mencuba....:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...