Friday 29 May 2015

Jala Mas




Sudah lama Cik Wan teringin nak buat jala mas ni. Dah lama mencari guru untuk belajar tapi tidak pula berjumpa dan kalau adapun tidak mahu mengajar kerana katanya resepi dan teknik adalah rahsia keluarga dan keturunan.

Di zaman moden ni, guru yang paling setia ialah pakcik google hehehe...terima kasih lah kepada individu yang mahu berkongsi resepi dan cara membuat jala mas ni.

Cik Wan bersemangat nak buat jala mas ni kerana nak membuat Puding Raja...dah ada jala mas, tidak jumpa pula pisang lemak manis..so, hingga ke hari ni tak dapat buat puding raja tu....tak apalah, yang penting satu hajat dah tercapai.

Susah rupanya nak buat jala mas ni, walaupun bahannya agak mudah (mungkin ada bahan rahsia yang tidak pernah kita ketahui), tapi cara membuatnya memang mencabar..nampak kat video ni senang, tapi bila buat sendiri susah nak dapatkan juraian jala yang cantik.

Untuk 5 biji telur ni, Cik Wan cuma dapat 5 cap/keping jala mas ...mak aiiiii...patutlah mahal giler kat kedai...jom layan tengok youtube ni ye

2 comments:

  1. jala mas ni kalau nk cntik blend kn dlm blender smpi halus..tp likat..dan x terlalu likat..dh sudah blebd baru lh dijala..nk cantik pkai api slow..yg pling penting telur jngn lupa letak dlm bancuhan..sebiji jew..nk lg soft letak lh dua..hehee..sekadar cadangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Shasha...kerana sudi kongsi tips dengan Cik Wan..tapi telur apa yg kena letak dlm bancuhan supaya lebih soft..nanti share dgn Cik Wan ye :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...