Sunday 21 December 2014

Udang BBQ mudah yang sangat sedap tak ingat..



Mr A baru balik dari KK malam tadi bersama dengan 1 kg udang harimau saiz xl dan 1 kg saiz L. Tau je lah anak-anak ni, masa tu jugak di suruhnya mama masak. Nasib baik bahan-bahan ada. Lepas masak tak sempat2 nak ambil gambar cantik2 sebab ramai dok tunggu, hilang konsentrasi mama..tgklah gambar ni..langsung tak membangkitkan selera walaupun udangnya besar2 hampir 100gm seekor..nasib mamalah hahaha..

Saya ubahsuai resepi dari Jamie Oliver "Prawn BBQ with Asian Twist" yang mudah sangat tapi sangat sedap dan sangat membangkitka aroma udangnya. Jom tengok resepinya.

Bahan-bahannya;

1 kg udang- dibelah belakang dan dibuang uratnya. Bersih dan toskan.
3 biji kentang- rebus hingga masak dan potong 4

Untuk bahan perap;

4 sudu sos cili
4 sudu sos cili Thai
2 biji limau nipis
4 sudu sos ikan
2 tangkai daun ketumbar-potong kasar
3 biji cili padi-dipotong
2 cm halia-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
2 batang serai-diketuk
1 sudu gula
Garam jika perlu


Semua bahan disatukan dan kacau sebati.Rasakan agar ada masin, manis dan masam.
Gaulkan dengan udang dan kentang, perap seketika.




Tutup dengan foil dan bakar menggunakan oven api atas beberapa minit. Buka foil dan balik-balikkan udang. Tutup foil semula. Bila udang dah masak, buka foil dan bakar lagi seminit dua. Masa menghidang, tuangkan jus udang yang keluar ke atas udang dan kentang. Taburkan dengan hirisan lemon dan daun ketumbar.
Mana tahan nak ratah udang sahaja kan?. Jadi Cik Wan masakkan sekali Pasta Olio yang memang ngam dengan hidangan udang BBQ ni...aduhhh..menjilat jari you all tau hahahaha..

Nota: Masa kecik2 dulu jika tengok rancangan masak menggunakan udang besar2, kami akan kata "alahhhh..tak payah resepi canggih2..kalau dah udang macam tu, rebus pun sedap." dengan penuh rasa kepingin dan angan2 untuk merasanya satu hari nanti dan Cik Wan masih setuju dengan kata2 itu..kalau bahannya elok dan segar, masak simplepun sedap tambahan pula jika dimasak dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang. Tapi sekali sekala, dalam masakan perlu ada nilai tambah yang akan menyemarakkan lagi keseronokan terutama anak-anak tanpa perlu membayar lebih untuk makan di restoran2 besar yang mahal. Hubungan kekeluargaan yang terjalin lebih mesra, celoteh dan harapan mereka serta komen2 serta pujian..."maaaa.....sedapnyaaaa" tidak mungkin dapat dibeli dan akan terus menjadi catatan kenangan dalam sebuah sejarah kehidupan seorang ibu dan anak..Mr A tersenyum puas tengok anak2 bersemangat makan dan senyumannya makin lebar bila Alis dan Aifaa berkata.."terima kasih bah..tq abahhh.."..we are one happy family...aminnn.

1 comment:

  1. Cantikkan rupa udang galah, kulitnya merah! Orang kata udang masak apa pun sedap... tapi sesekali kita nak juga merasa 'aneka & variasi' masakannya kaaannn...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...