Tuesday 28 October 2014

Nasi Daging ...














Nasi Daging memang kegemaran saya kerana adanya air asam dan daging rebus, tapi saya tidak pernah memasaknya. Jadi ini adalah kali pertama kali saya memasaknya seumur hidup..alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan hati dan selera saya hahaha...alahai tak berenti2 makan daging sejak hari raya haji hari tu..berat badanpun dah naik berkilo2..

Jom tengok resepi Nasi Daging versi Cik Wan.

Bahan daging rebusnya:

1/2 kg daging lembu yang segar- saya tidak rekomen guna daging import untuk rasa yang lebih segar dan manis.
1 ulas bawang putih diketuk
Air untuk merebus
Sedikit garam


  1. Potong 2 atau 3 ketul daging. Bersihkan dan rebus daging bersama dengan sedikit garam serta bawang putih.
  2. Rebus hingga empuk.
  3. Keluarkan daging dan hiris nipis. 1/2 untuk dimasukkan dalam nasi, 1/2 lagi untuk dicicah dengan air asam nanti.
  4. Simpan air rebusan untuk memasak nasi.


Bahan untuk nasinya;

3 gelas beras basmathi- dibasuh dan direndam sekurang2nya 30 minit sebelum ditoskan kering.

2 labu bawang besar (saiz sederhana)- dimayang
3 ulas bawang putih- cincang halus
1 inci halia- dimayang halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 sudu rempah kurma
1/2 sudu serbuk jintan manis- kalau guna biji jintan manis, tumbuk halus dulu.
1 sudu besar tomato puri- saya hanya guna sos tomato
2 helai daun pandan

3 sudu minyak sapi
2 sudu margerin
Sedikit minyak masak.

4 gelas air rebusan daging
1/2 gelas susu cair.
Sedikit garam

Tumis semua bahan bawang, halia dan rempah kasar hingga wangi dan warna perang.

Masuk sekali daun pandan, terbuka pulak simpulannya hehehe.

Masukkan rempah kurma dan sos tomato..kacau sekejap dan masukkan air rebusan dan susu cair. Kacau.
Masukkan garam.

Masukkan beras yang telah ditoskan kering. Masukkan hirisan daging.
Kacau dan masak seperti biasa.


Bila air nasi kering, kacau sekejap dan tutup periuk. Perlahankan api dan tunggu hingga masak. Siap.

Bahan untuk air asamnya;

4 biji cili besar
4 biji cili padi merah- nak pedas boleh tambah lagi
1 inci belacan
3 sudu kecil garam- saya guna sudu kecil aiskrim
4 sudu makan gula
Asam jawa sebesar penumbuk- bancuh dengan segelas air masak

- blend semua bahan dan masukkan dalam mangkuk besar.

Ramas/kacau  dengan:

3 biji buah tomato- dihiris nipis
2 labu bawang besar - dimayang nipis
2 biji asam limau nipis diperah airnya.
Perisa makanan yang digemari- optional.


Lauk dan bahan hidangan lain;

Hirisan daging rebus
Sayur salad
Hirisan buah tomato
Hirisan timun.


Hidangkan nasi berisi daging dengan daging rebus hiris, air asam dan sayur2nya.
Selamat menjamu selera....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...