Saturday 9 March 2013

Pulut Pagi Kelantan

Kenapa panggil pulut pagi?..hehehe, sebab di Kelantan biasanya kami makan pulut ni waktu pagi sebagai sarapan. Tapi zaman milenium macam sekarang ni tak kira pagi petang siang malam ada dijual pulut ni..always available!! Yang ni pun saya buat untuk minum petang..hehehehe bantai je lah labuuu..:-)


Ada banyak versi cara untuk masak pulut ni. Ada yang pakai tanak saja dan ada juga yang kukus. Saya sukakan cara yang dikukus kerana hasilnya lebih cantik. Tapikaannnn, sebenarnya saya tak tahu betul ke tak caranya macam ni..hehehe!! Sebab saya tak pernah tengok cara orang membuatnya. Mek dan arwah nenek saya dulu selalu tanak pulut dimakan dengan kelapa dan ikan masin saja. Yang penting hasilnya menjadilah..hubby kata sedap betul macam selalu makan kat kampung..so, kira luluslah tu..:-)

Bahan-bahannya;

600 gram beras pulut
1 ketul gula melaka
1 cawan air
1 senduk kecil gula
1 sudu besar air kapur
1 helai daun pandan
1/2 cawan beras pulut untuk disanggrai
1/2 biji kelapa parut putih

Cara-caranya;
  1. Rendam beras pulut paling kurang 30 minit.
  2. Sambil tu masak air gula melaka- satukan gula melaka, gula putih, daun pandan dan air--masak hingga semuanya larut dan sedikit pekat.
  3. Bila dah larut, tapiskan dan masukkan air kapur. Biarkan.
  4. Kukus pulut sehingga naik wap (lebih kurang 15 minit)
  5. Agak dah masak pulut, keluarkan dan gaul dengan air gula melaka tadi.
  6. Gaul hingga semua gula melaka menyerap pada pulut.
  7. Kukus sekali lagi sehingga naik wap (dalam 10-15 minit).
  8. Keluarkan pulut. Gaul dengan sudip hingga nampak cantik dan sebati. Siap.
  9. Sangrai beras pulut hingga kekuningan. Siap.
  10. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula. (Sesetengah orang tak masukkan gula dan hanya letak garam- letak gula jadi lebih sedap dan lebih lemak manis dan masin)
  11. Hidangkan seperti dalam gambar.
Dah siap kena tapis dulu yer..
Selepas kukus kali pertama sebelum digaulkan dnegan air gula melaka
Gaul sebati dengan gula melaka yer..then kukus lagi 
Sambil-sambil tu sanggrai beras pulut hingga garing/kuning
Gaul kelapa dengan garam dan sedikit gula..dahh siapp!
Makan bertemankan kopi panas..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...